Üdvözlet a MADÁRLESEN! A mai napi első áldozatom a szajkó. Lesz még ma bemutatásom, de ezt terveztem elsőnek. A másik (vagy másik kettő) bemutatásomban a szajkonak egy, a jobbik esetben két rokonát mutatom be nektek! Hát akkor jöjjön a mese a habbal!

Méretes egy madár, testhossza 34-35 centiméter, 140-180 grammot is nyomhat. Csőre rövid és erős. Tollazata rózsaszínes világosbarna, farka fekete, alsó farkfedői fehérek. Fekete szárnyán égszinék szárnytükör van. Tudja utánozni más madarak, hangját, vagy a szekérnyikorgást, de még a kutyaugatást is! Elkapja a gyíkokat, békákat, az apró rágcsálókat és a csőrével agyonveri őket. Tölgymakk, bükkmakk, kukorica, gabonafélék magvai, dió, mandula, alma, szőlő, erdei gyümölcsök egyaránt szerepelnek az étlapján.

Májusban kikölti azt az 5-6 tojást, amin 16-17 napig kotlik. 19-21 nappal a kikelés után kirepülnek a fészekből, ilyenkor sokszor még el sem érik a teljes röpképességet. Elsősorban lomberdőkben költ, különösen kedveli a tölgyeseket, de a gyertyánosokban, fenyvesekben, esetleg tujasorokban is megtalálhatjuk fészkét. A fészkét gallyakból készíti, és gyökerekkel, növényi szálakkal béleli. Európában, Ázsiában és Afrika északnyugati partvidékén fészkel. Erdei madár. Magyarországon rendszeres fészkelő. Magyarországon nem védett. Vadászható augusztus 1. és február 28. között.

 

Szerző: thommyboy'COM  2010.05.30. 08:31 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr892041576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása