Üdvözlet! Ez itt a MADÁRLESEN! Régen írtam már bejegyzést, de ne maradjon gazdátlanul, folytatom. Igaz, megfeledkeztem a blogról, de mostmár keményen folytatom! A következő bejegyzésem egy kicsit el fog térni a többitől, de a madárma ugyanaz marad! Mai témánk: a tengelic!

   12 centiméteres, és 14-19 grammos. Piros, fehér, fekete sávos a feje. A válla és háta sárgás, begye, melle, és oldalai vörhenyesbarnák. A torka, hasa és a farcsíkja fehér. Csőre hosszú, és hegyes. A hím kicsivel nagyobb, mint a tojó. A tengelice ügyetlenül ugrál a földön. A repülése hullámzó, stabil és sárga szárnya figyelemre méltó. Magokkal, hernyókkal és bogarakkal táplálkozik. Rövidtávú vonuló.

   Parkok fáira, és gyümölcsfákra rakja legszívesebben a fészkét, amelyben 5 tojáson 12-13 napig kotlik. 14-15 nap múlv kirepülnek. Tojásai barna alapon kék színűek. Egész Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában elterjedt. Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 10 000 forint.

 

Szerző: thommyboy'COM  2010.04.11. 08:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarlesen.blog.hu/api/trackback/id/tr131911154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása